Kalite yönetim sistemi (KYS) , bir kuruluşun ürün veya hizmetlerini oluşturup müşterilerine sunması için gerekli politikaları, iş süreçlerini ve prosedürleri belgeleyen ve dolayısıyla yüksek ürün kalitesi aracılığıyla müşteri memnuniyetini artıran bir sistemdir. Kısacası, bir KYS, bir şirketin düzenleyici gerekliliklerini ve müşteri gerekliliklerini karşılamasına ve operasyonlarında sürekli iyileştirmeler yapmasına yardımcı olur.
Bir KYS sisteminin amacı tutarlılık sağlamaktır. Müşterileriniz şirketinizden ne bekleyeceklerini bilmeli ve sizden yaptıkları her alışverişten aynı kaliteyi almalılar. Bu güvenceyi sağlayabilirseniz, yolunuza daha fazla müşteri çekecek bir kalite itibarı yaratırken mevcut müşterilerinizi de koruyabilirsiniz.
Bir KYS, uyum çabalarınıza da yardımcı olabilir. Sisteminiz tarafından oluşturulan veriler, uyum sorunlarının ortaya çıkabileceği alanları belirlemek için kuruluşunuzu ve ölçümlerinizi analiz etmenize yardımcı olabilir. Veri yönetimi, genel veri ortamınızın iç denetimleri ve diğer testleri için özellikle yararlı olabilir.
Bir KYS, kalite kontrol politikalarınızı organize eder ve merkezileştirir; süreçlerinizi standart ve tutarlı tutmanıza yardımcı olur. Bir KYS, gelecekteki çalışanların eğitimine yardımcı olacak ve kalitenin zamanla düşmeyeceğini garanti edecektir. Bu müşteri odaklılık ve kalite beklentisi, personeliniz arasındaki işbirliğini artıracak ve müşteri beklentilerini karşılamanıza olanak tanıyacaktır.
Bir KYS'nin önemli bir faydası, sürekli iyileştirme fırsatıdır . Müşteri memnuniyetini izlemeden, işletmenin hangi alanlarının eksik olduğunu ve gelecekte iyileştirilebileceğini bilmek zor olabilir. Bu süreci kolaylaştırmak ve belgelemek, müşteri memnuniyetini sağlamak için hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu, müşteri şikayetlerini ve iadelerini en aza indirecek, uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Bir dizi kalite yönetim sistemi vardır ve farklı türdeki kuruluşlara farklı standart setleri uygulanacağından, şirketiniz için doğru KYS türü sektörünüze bağlı olacaktır. En çok tanınan ve yaygın olarak uygulanan uluslararası KYS standartlarından biri , kuruluşların kendi programlarını oluşturmak için kullanabilecekleri bir kalite yönetim sistemi gerekliliklerini detaylandıran ISO 9001'dir . ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) ilk kez 1987 yılında ISO 9001 yayınlandı.
ISO 9001'in ilkeleri, müşterilerinizin beklentilerinin karşılandığından emin olmak için tedarik zincirinin her düzeyinde ve her aşamasında iletişimi geliştirmeye odaklanır. Müşteri geri bildirimi kalite güvencesi için bir araç olduğundan, buna müşterilerinizle iletişim de dahildir. Belge kontrolü de ISO 9001'de önemli bir gerekliliktir ve sisteminizdeki bilgileri izlemenizi ve korumanızı gerektirir. ISO 9001 ayrıca organizasyonu bir dizi ayrı departman yerine bir bütün olarak gören bir “süreç yaklaşımı”nı da teşvik eder.
Bu standartlar seti , ISO 9000 serisi kalite yönetim standartlarının geri kalanı ve tıbbi cihaz üreticileri için gereksinimleri belirleyen ISO 13485, ISO 4000 serisi de dahil olmak üzere belirli endüstrilere göre uyarlanmış diğer ISO standartları için bir şablon görevi gördü. çevre yönetim sistemleri için ve yönetim sistemlerini denetlemek için kılavuzlar sağlayan ISO 19011.
ISO serisi tek standartlaştırılmış KYS değildir ve standartlaştırılmamış yaklaşımlar da mevcuttur. Bunlara toplam kalite yönetimi (TKY), sürekli iyileştirme süreçleri de dahildir. Her sistemi şirketinizin özel ihtiyaçlarına göre incelemek, karar verme sürecinizde size yardımcı olacaktır.
Kalite güvencesi (ve kalite kontrol), bağımsız kavramlardan ziyade kalite yönetiminin bileşenleridir . Kalite güvencesi, müşterilerinize kaliteli ürünler veya hizmetler sağlamak için oluşturduğunuz plan ve gereksinimleri ifade eder. Kalite kontrol, kalite hedeflerinize ulaştığınızdan emin olmak için attığınız adımlardır.
KYS'niz bu süreçlerin her ikisini de kapsar. Oluşturduğu çerçeve, kalite güvencesi için yapılandırılmış bir yaklaşım sağlayacak ve KK için prosedürleri standartlaştıracaktır. Aynı zamanda işlevselliği geliştirir ve mümkün olan en yüksek kalite seviyesine ulaşmak için her sürece atanan personelin birlikte çalışmasına olanak tanır.
Bir KYS'nin uygulanması, bir şirketin toplam performansını etkiler. Etkili bir kalite yönetim sistemi, bir kuruluşun mevzuat ve müşteri gereksinimlerini karşılamasının yanı sıra hataları önlemesini, paradan tasarruf etmesini ve tekliflerini sürekli olarak iyileştirmesini sağlar.
Geçmişte bir şirketin KYS'si kalem ve kağıtla yönetiliyordu, ancak günümüzde şirketler giderek daha fazla kalite yönetim yazılımına yöneliyor. Doğru KYS yazılımını bulmak, iş akışlarınızı yönetmenize ve müşterilerinizin güvenini ve rahatlığını sağlamanıza yardımcı olabilir.